PK (PEEKAY)



Daha önceden de kaleme aldığım almaktan bıkmayacağım Taare Zaamen Par ve 3 Idiots filmlerinden tanıdığımız Aamir Khan'ın performansı ile Hint sinemasının kültürünü yaşadığımız 2014 Hint yapımı film senaryosuyla birlikte mutlaka izlenmesi gerekenlerden. IMDB puanı 8.3. Anushka Sharma'nın canlandırdığı karakterle filmin temasını çok örtüştürmüşler. Oyunculuğu gayet iyi. Filmin yönetmenliğini ise yine 3 Idiots filmini yöneten Rajkumar Hirani üstlenmiş. Tarz olarak benzer nitelikte.  




Film "Gökyüzünde bir sürü yıldız var. Daha önce saymayı denediniz mi hiç?" sorusuyla başlamakta ve bu sırada dünyayı ziyaret eden Peekay' in gelir gelmez gemisinin kontrol kolyesini çaldırmasıyla birlikte arayış içine girmesini konu almaktadır. Çırılçıplak geldiği ve hiç bir kelime bilmediği bir gezegende kolyesini bulmak için Delhi'ye gider ve insanlar sürekli ona Tanrı'nın yardımcı olabileceğini söylemesiyle kolyeyi bulmanın yolunun Tanrı olduğunu anlar ve arayışa geçer. Bu sırada gösterdiği davranışlar yüzünden "Peekay (Sarhoş) misin sen?" dönüşleri ile adı Peekay olarak anılmaya başlar.



Hint inançlarına göre büyütülmüş Jaggu'nun Belçika'da bilet alırken tanıştığı ve aşık olduğu Pakistan'lı bir çocukla birlikte olamaması sonrası Hindistan'a geri döner ve haber peşinde koşarken metroda tanrı ilanı dağıtan PK ile karşılaşır. Hindistan'da birden fazla tanrıya inananlarla karşılaşan PK onu arayış için çeşitli ilanlar dağıtır ve sarı kaskıyla Jaggu'nun dikkatini çeker. Jaggu'nun hikayesi PK ile sonlara doğru kesişir ve olaylar ardı arkasına gelişecektir.



Filmin en güzel yönü yaklaşımın ön yargısız, saf ve eleştirel olmasıdır. Konu itibariyle çok hassas olan filmin espirili tarzı ve tarafsızlığı, konuyu yumuşatmıştır. Eleştiren kişinin uzaylı kişi olması tarafsızlığına somutluk kazandırmış. Filmde temel olarak inançları kendi çıkarına yönelik kullananlara vurgu yapılmıştır. Filmde "yanlış numara" kısmı bunu yakalamış senaryonun sonunu çok güzel bağlamış. Filmin eleştirel olarak sunuluşu farklılığını ortaya koymuş. Bu sırada objektifliğiyle de kimseyi incitmemiş. Duygusal olarak her anlamda seyirciyi yakalayan filmin müzikleri inanılmaz bir tat katmış. Tharki Chokro, Nanga PundaDost, Chaar Kadam gibi şarkıları çok güzel. Ve yine eşsiz Hint danslarının yer yer ekrana gelmesi eğlenceli olmuş. Konusu, oyuncuları, duyguları itibariyle film sizi gülümsetmekten öteye götürecektir. Arşivlik filmlerden biri diyebilirim. Şimdiden iyi seyirler!!





Yorumlar