PAY IT FORWARD


Başrollerini Haley Joel Osment, Kevin Spacey, Helen Hunt ve James Caviezel gibi ünlü isimlerin paylaştığı 2001 yapımı film unutulmazlar listesinde üst sıralarda. IMDB puanı 7.1. Film iyiliğin zincirleme bir şekilde büyüyerek nasıl daha çok kişiye ulaştığını vurguluyor. Haley Joel Osment'ın harika performansıyla kesinlikle kaçırılmaması gereken, izlenildiğinde hafızalara yer edecek tarzda bir film. 



 

"Dünyayı değiştirmek için bir fikir düşünün ve bunu eyleme geçirin."

Trevor McKinney yeni ders yılıyla birlikte yeni öğretmeniyle tanışır.Yüzünde yanık izi olan sosyal bilgiler hocası Eugene Simonet, "Dünya senden ne bekliyor?" sorusuyla sınıfı zorlayarak onlara çok da kolay olmayan tüm dönem boyunca sürecek bir ödev verir. Ödevde, dünyayı değiştirmek için bir fikri uygulamaya geçirmelerini ister.Yaşadığı sıkıntılarla uğraşan Trevor’ın ise aile hayatı diğerlerine göre kolay geçmemektedir ve aklına bu konuda bir fikir gelir.


Trevor'ın bulduğu bu proje fikri akıl almaz sonuçlar doğuracaktır. Trevor projesinde birisi için önemli bir iyilik yapacak, iyilik yapılan da buna karşılık olarak bir başka üç kişiye iyilik yapacak ve bu şekilde proje devam edecektir. Bu sayede, iyilik yapan bir şekilde bunu bir başkasına yaparak daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacaktır. Filmde buna seyirci, bir adamın kendi arabasını, kazaya uğrayan bir başka kişiye vermesi gibi farklı hikayeleri ve sahneleri görerek tanık olacaktır.


Filmin ana temasını oluşturan ödevin daha ilk başlarda seyirciyle buluşması, senaryonun devamı ve sahne geçişleri adına etkili olmuş. Başta müdahil olan seyirci fikir hakkında düşünmeye başlıyor ve filmin sonunda aslında hayal gibi görünen bir fikrin gerçekte imkansızlıktan ziyade neler yapabileceğini anlıyor. Duygusallıkta sınırları zorlamayan, oyunculukların, senaryonun ve görüntünün son derece profesyonel olduğu harika bir dram.  Uzun zaman önce izlediğim fakat hala etkisi altında olduğum mutlaka izlenilmesi gereken filmlerden biri olduğunu düşündüğüm için yazmadan geçemedim. Filmi izledikten sonra karma felsefesi hakkında da oturup düşüneceksiniz. Şiddetle tavsiye edilir.





Yorumlar