I DON'T KNOW HOW SHE DOES IT





Başrollerini Sarah Jessica Parker, Greg Kinnear ve Pierce Brosnan'ın paylaştığı 2011 yapımı romantik komedi tarzında film İngiliz yazar Allison Pearson'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. IMDB puanı 4.8. Filmin IMDB puanı düşük ve senaryosu abartılı olsa bile iş ve özel hayat dengesi konusunda etkili kılavuz oluşturabilecek tarzda. Filmi, sadece kadınlara yönelik olduğunu düşünmekten ziyade genel olarak düşünerek izlemekte fayda olacağını düşünüyorum. Ön yargıyı bir kenara bırakarak izlenmesi tavsiye edilir.




Filmde,kariyerinin zirvesini yaşayan Kate Reddy birçok ülkenin işlerini aynı anda yürüten bir finans uzmanıdır. Bu yoğun temposunda aile yaşamı ve iş hayatı arasındaki dengeyi sağlayabilmek için çok uğraşmaktadır. Zamanla her şeyi yakayabilmek isterken aslında önemli anları kaçırdığını fark eder. İş motivasyonu tam ve bir şekilde her şeyin üstesinden gelme çabasında olan Kate'in yaşadığı koşuşturmalı anlar seyirciye yansıtılmaktadır. Filmde ayrıca seyirciyle birebir görüşme sahneleri filme senaryo bakımından güzel bir açı katmış. Bu sayede seyirci Kate'in yaşadıklarını kendi gözüyle görmenin yanı sıra diğerlerinin ona bakış açısını da görmektedir.



Filmin abartılı olma konusuna değinmek gerekirse, senaryo uzaması noktasında abartılmış olabileceğini düşünüyorum. Olması gerektiğinden çok içeriğe odaklanacak olursak, genel olarak evli ve çocuklu kadınların hem işi hem özel hayatını dengede tutabilmesi gerçek hayatta çok zor karşılaşılan bir durumdur. Kariyer yapmayı seçen kadın imajı olarak çocuğunun birçok özel anlarını kaçırarak belki de onunla çok zaman geçiremeyerek kariyerinde ilerleyen, çocuklarını seçen kadın imajı olarak da kariyerinden vazgeçmesi gereken gibi bir algı vardır. Filmde bu konuya değinilmesi aslında her ikisinin de dengede tutulabileceği konusuna dikkati çekmesidir. Filmde de yansıtıldığı üzere aile hayatında eşlerin rolleri de bunda oldukça etkili.



Filmde ayrıca değinilen noktalardan bir tanesi ise yasak ilişki konusu. Evli olan Kate, iş adamı Jack Abelhammer ile geçirdiği süre zarfında özel hayatındaki sorunları göz önüne alarak eşini aldatmayı seçebilirdi. Bu konuya inceden değinilmesi seyirciye ayrı bir mesaj vermekte, tercihlerin yaşamı etkilemede önemli rol oynadığını vurgulamaktadır. 


Film, genel anlamda kadınlara yönelik, komedi tarzı, abartı göstergeler sunmuş olsa da seyirciye kadınların iş hayatındaki yaşadığı zorlukları, iş - özel hayat dengesini, zaman yönetimini, iş hayatı gerçeklerini güzel bir şekilde sunmaktadır. Hafta sonu için keyifli vakit geçirtecek bir film. 

Yorumlar