TAARE ZAMEEN PAR (LIKE STARS ON EARTH)


Hint sinemasının unutulmaz filmlerinde yer alan Aamir Khan'ın hem yönetmenlik hem oyunculuğu üstlendiği 2007 yapımı film, Filmfare Ödülleri'nde en iyi yönetmen, en iyi film ve Darsheel Safary'nin inanılmaz performansıyla en iyi erkek oyuncu ödülü almıştır. IMDB puanı 8.5. 3 Idiots filminden sonra çıtayı yükselten Aamir bu filmde de beklenileni fazlasıyla seyirciye sunmaktadır.


Filmin konusu, Ishaan Awasthi 8 yaşında derslerle alakası pek olmayan hayata bakış açısının diğerlerinden farklı olduğu bir çocuktur. 3. sınıfta olmasına rağmen okuma yazmayı tam anlamıyla öğrenememiş ve kelimelerin yerlerini hep karıştırmaktadır. Öğretmenleri, ailesi ve çevresi sürekli onu eleştirir bir haldedir ve onu sisteme uydurmaya çalışmaktadırlar. Gitgide artan bu baskı sonucu Ishaan en sevdiği şeylerden bile soğumuş ve içine kapanık bir hale gelmiştir. Okula yeni gelen resim öğretmeni Ram, onun disleksi denilen hastalıktan dolayı farklı olduğunu ve ona yaklaşması gerektiği yolu anlar. Ishaan artık öğretmen sayesinde başarının, öğrenmenin yollarını öğrenecektir.


Film "her çocuk özeldir" mottosuyla yola çıkarak ailelerin eğitim sistemi yüzünden çocuklarına birer yarış atı gibi rekabeti aşıladığı, kişilik özelliklerine bakmadan doktor, öğretmen gibi yakıştırmalarıyla onları baskı sürecine sokmalarını eleştirel bakış açısıyla sunmuş. Ram'in filmde  "5 parmağın 5'i bir değil" atıfı bunun altını çizmiştir. Bu düzene uymayanların ise zekası geri olarak değerlendirildiğini Ishaan'ın hocayla "bakış açısı" konusunu tartıştığı sahnede seyirciye ironik olarak vurgulanmış. Disleksi hastalığı sayesinde özel olan Ishaan aslında bizlere her çocuğun öğrenme şeklinin, hızının, ve iç dünyasının farklı olduğunu, onların yetenekleri doğrultusunda yetiştirilmesi, yönlendirilmesi gerektiğini, altını çize çize göstermektedir.


Filmden çıkarılan en güzel mesajlardan bir tanesi de her çocuğun birer yıldız olduğunu, parlaklıklarının birbirlerine parlayarak mı, yoksa kendiliğinden mi olduğunu düşündürmesi. Filmde ayrıca dikkat çeken Hint sinemasının olmazsa olmazı şarkıları. Hikayeyle bütünleşerek seyirciye hoş tınılar sunan film kesinlikle izlenmesi gerekenler listesinde üst sıralarda olmalı. Psikoloji ve eğitim kategorisinde değerlendirilebilecek bu filmi öncelikle ailelerin izlemesinin çok faydalı olacağı görüşündeyim. Şimdiden iyi seyirler!

Yorumlar