THE GRAND BUDAPEST HOTEL






Yönetmenliğiyle ve kalemiyle Suda Yaşam, Moonrise Kingdom gibi birçok başarılı projeye imza atmış Wes Anderson 2014 yapıtı Büyük Budapeşte Oteli şölenini biz seyircilere sunarak bizleri eritmeyi başarmaktadır. Aslen Stefan Zweig'in romanından esinlenmiş filmin senaryosu, oyuncu kadrosu ve görselliğiyle unutulmaz ve izlenmesi gereken filmler arasında düşünülmektedir. Filmin oyuncu kadrosunda Ralph Fiennes, Bill Murray, Jude Law, Edward Norton, Adrien Brody, Owen Wilson gibi isimler yer almaktadır.  IMDB puanı 8.1. Çeşitli film festivallerinde açılış filmi yapılan komedi,polisiye kategorisindeki filmin hikayesine kapılmakta fayda var.
 
Filmin konusu, 1968 yılında Zubrowka kentinde eskisi kadar işlek olmayan  Büyük Budapeşte Oteli'ne giden yazarın otelin sahibiyle ( Zero Mustafa ile) tanışması ile yedikleri akşam yemeğinde otelin eski günlerindeki hikayelerin aktarılmasını konu almaktadır. Eskiye aktarımda filmin geri kalanı Zero Mustafa'dan dinlenmektedir. Bu bölümde, oteli tam anlamıyla çekip çeviren Gustave, otelin en görkemli dönemlerinde müşterileriyle yakından ilgilenmekte, otelden ayrılırlarken mutlu olmalarını sağlamaktadır. Olay, müşterilerinden biri olan Kontes (Madame D.)'in ölmesiyle birlikte yeni işe aldığı belboyla (Zero Mustafa) maceralara sürüklenmesiyle başlamaktadır.
Stefan Zweig'in yer yer esintilerini gördüğümüz film her şeyden önce sunduğu görsel lezzetlerle seyirciyi mekanlara çekmekte, orda olma hissiyatı yaratmıştır. Senaryo içinde senaryo olması da filmin kalitesini artırmış olay örgüsüyle masalsı bir dünya sunulmuştur. Seyirci ilk on dakika içerisinde gidişat ile ilgili meraklandırılıyor. Bunun yanı sıra, filmin konusu haline gelen ünlü tablonun da filmde anlamlandırılması ve senaryoyu etrafında toplaması çok etkili olmuş.  Oyunculuklara değinecek olursak Gustave'ı oynayan Ralph Fiennes çok başarılı bir performans sergilemiş. Ama Zero Mustafa'yı canlandıran Tony Revolori hissiz mimikleriyle çıtasının üstünde şekilde görülmekte. Filmde birçok oyuncu da figüran olarak senaryoda yer yer seyirci karşısına çıkarak eğlenceli dakikalar yaşatmaktadır.
 

Filmin ana teması nükteli mesajlar vermekle birlikte insanlıkla ilgili birçok bakış açısının görülmesini oluşturmaktadır. Filmde dostluğun, kibarlığın, nazikliğin yönleri görülmekle birlikte çıkarların söz konusu olduğunda insanların mücadelelerine şahit olunmaktadır. Gustave karakteri filmde politikliğin doruk noktasını yaşamış ve seyirci bakış açısından farklı değerlendirebilecek tarzda sunulmuştur. Kimileri için çıkarcı kimileri için insanlığın örneği olarak değerlendirebilme noktasında yorum seyircide. Filmin çok üst seviyelerde olduğunu söylemekte cesur olmak gerekir. Absürt komedi sevenler ve Anderson tarzını az çok bilenler bu filmi kesinlikle izlemeli. İyi seyirler!

Yorumlar