THANK YOU FOR SMOKING


Sigara içtiğiniz için teşekkürler gibi iddialı bir adla karşımıza çıkan başrollerini Aaron Eckhart, Robert Duvall, Katie Holmes'ın paylaştığı 2005 yapımı komedi türündeki film kaçırılmaması gerekenler arasında. IMDB puanı 7,6. İnsanlara tartışmalarda haklılık elde etmede otoriteyi sorgulamayı ve her zaman bir çıkış yolu olduğunu vurgulayan film müzakere anlamında da fayda sağlayacak seviyelerde. Oyunculuk itibariyle filmin konusunu sırtlanan Aaron Eckhart'ın sempatik, zeki, ve başarılı performansıyla seyirciye keyifli vakit geçirtmektedir.


Film Tütün Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcılığı'nı yürüten Nick Naylor'ın günde 1200 insanı öldüren sigara şirketlerinin imajını koruması için sözcülük (lobicilik)  yapması ve sigaranın ölümcül etkilerini empoze edenler ve sigara karşıtlarıyla uğraşmasını konu almaktadır.  Canlı yayında yaptığı bir açıklama yüzünden kendini bir projenin içinde sürüklenirken bulan Naylor'ın bu süreçte yaşadıkları onu bambaşka yere getirecektir. Oğluyla vakit geçirip onun bakış açısını değiştirmeye çalışırken bir yandan da işinde yaşadığı pürüzlerle uğraşacaktır.


Filmde Naylor karakterinin ağzı iyi laf yapan, işini iyi yaptığını düşünen politik karakteri canlandırması filmde sezilen dalga havasını çok güzel yansıtmaktadır. Filmde bu en çok Ölüm Tacirleri (Sigara, Alkol ve Silah) masasında görülmektedir. Gündem konusu olarak görülen bu üçlünün finale doğru güncel masa haline gelmesi çok mizahi olmuş. Aynı zamanda vurgulanan ironik taraf içinse karakterin aslında iyi olmasıdır, ama savunduğu şeylerin haklı tarafı olmaması ve karşıdakilerin de ondan kalır yanı olmadığının görülmesidir. Naylor'ın bu tarzı seyircide sempati uyandırmaktadır.  Oğlu ile geçirdiği zamanlarda da ona aslında tartışmaların pazarlık olmadığını ve haklılık noktasında kişinin sorgulaması ve eleştirmesi gerektiğini vurgulamaktadır. "Biri size çikolatanın tehlikeli olduğunu söylese ona güvenir misiniz?" cümlesiyle okuldaki tüm çocukları kitleyen tavrı bunu yansıtmaktadır. Seçimlerin aslında kişilerin haklılığı noktasını vurgulaması çarpıcı noktalardan biridir.


Başlangıçtaki hızlı tavrı ile birçok done barındırmasına rağmen filmin akıcılığı yer yer sekteye uğramakta, olması gerektiği yerden bir tık aşağısında görülmektedir. Olay örgüsü itibariyle konuda genel bir nüktenin görüleceği film hassas olsa da izleyeni sigaraya özendirme çalışması içerisine de girmemekte. Zamanlama, bakış açısı, pazarlama, rol model, iletişim teknikleri, sadakat gibi kavramların bulunabileceği film izlenmeye değer. İyi seyirler!!!


Yorumlar