INSIDE OUT




Oyuncak Hikayesi ve Yukarı Bak'ın senaristlerinden Pete Docter'ın senarist ve yönetmenliğini üstlendiği bu filmde orijinal bir senaryoya imza atması filmi 2016 En İyi Animasyon film kategorisinde adaylığa kadar taşımış. IMDB puanı 8.3. Pixar Animation Studios ve Walt Disney Pictures ortaklığı ile seyirciyle buluşma şansı yakalayan 2015 yapımı Inside Out'un  seslendirmelerini Amy Poehler (Neşe), Phyllis Smith (Üzüntü), Türkçe Dublaj versiyonunda da Aysun Topar (Neşe), Gupse Özay (Üzüntü) yapmıştır.  İnsanın duygularına, belleğine hatta bilinçaltına kadar uzanan zihnin bu eğlenceli yolculuğu ile diğer animasyonlardan ayrılarak daha akıllıca ve etkili şekilde karşımıza çıkmaktadır. 



Filmin konusundan biraz bahsedecek olursak, Riley adında Minnesota şehrinde doğup büyümüş, ailesiyle, arkadaşlarıyla geçirdiği zaman içinde yaşayan ve günlük yaşamında komutlarla onu yönlendiren duyguların (Neşe, Üzüntü, Tiksinti, Öfke, Korku) kişiliğini birer birer oluşturmasını konu almaktadır. Fakat, günün birinde beklenmedik bir durum yaşanacak ve San Francisco şehrine taşınmak zorunda kalacaklardır. Bu yeni durumu nasıl yöneteceğini bilemeyen duygular ise Riley'i Riley yapan kişilik adacıklarının birer birer yıkılmasına sebep olacak ve bu durumu düzeltmeye çalışmak için Riley'nin zihninde maceralara sebep olacaklardır.




Film öncelikle duygulara odaklanması ile gerçekte zihnin içinde var olan yapıları eğlenceli ve öğretici şekilde sunmaktadır. Filmde dikkat çeken Neşe karakterinin duyguların merkezinde olmasına vurgu yapması ve filmdeki karakterin mutlu olmasına çaba harcamaları, üzüntü karakterinin ise bu mutluluğu engelleyici tavrından uzak tutularak işe yaramaz gösterilmesidir. Fakat, sonlara doğru insanı mutlu eden şeylerin sadece neşeden ibaret olmadığı, yaşadığı durumlarda üzüntünün de gerekliliği hatta diğer duyguların da çok büyük önemi olduğunu vurgulanmaktadır. Bu duyguların, Riley'i Riley yapan şeyler ve kişilik adacıklarını daha geliştirecek ve kişiliğini bütün kılacak olmasını göstermesidir. Filmde, güzel sahnelerden bir tanesi de bellekte karşılaştıkları hayali kahraman olan Bing Bong karakteri ile geçen sahnelerdir. Burada Riley'nin yeniden kendi kişiliğini bulmasında ve eski haline dönmesinde hayallerinin ve bu kahramanın payı çok yüksektir.


Animasyon film olması çocuklara hitap ediyor gibi düşünülse de senaryosu ve espri yaklaşımıyla yetişkinleri de yakalamak istediğini açıkça belli etmektedir. Kurgusu ise sıradanlıktan çok uzakta. Görsel olarak renklere ağırlık veren Pixar ve Disney'e saygılarımızı sunabiliriz. Blogumun adını bu temel duygulardan esinlenilmesi ile adeta kafa sesini yansıtan insanın kişiliğinin oluşumunda insanın yaşadığı duyguların önem taşıdığını göreceğiniz filmden çok büyük keyif alacaksınız. Hatta bir yere not alın ödülü kesin aldı gibi diyorum. Şimdiden iyi seyirler!!!

Yorumlar