ZOOTOPIA




2016 Disney yapımı olan animasyon filminin Türkçe seslendirmelerini Aysun Topar, Cem Yılmaz üstlenmektedir. Orijinal versiyonunda seslendirmelerini Ginnifer Goodwin ve Jason Bateman yapmıştır. IMDB puanı 8.2. Film hayvanların insan yaşantısına benzetilerek bir arada yaşamasını ve metropolis yaşamındaki olayları konu almaktadır. 


Senaryo itibariyle evrim duygusunu hissettiren film genel olarak Judy Hopps adındaki tavşanın polis olmaya karar vermesi ile olay örgüsünü geliştirmektedir. Ailesi havuç çiftçiliği yapan Judy'nin etrafı bu hayalinin gerçek olamayacağını sürekli yüzüne vurmaktadır. Tavşanların fiziki açıdan da buna uymadığını ve bundan vazgeçmesi gerektiğini söylemektedirler. Judy, tüm bu söylenilenleri dinlemeden polis akademisine girmeyi başararak Zootopia'ya doğru yola koyulur. İlk tavşan polis memuru olarak mezun olduktan sonra atandığı yerde amir tarafından park halindeki araçlara ceza kesmesi görevine verilir. Judy dondurma çubukları ile geçimini sağlayan tilki Nick Wilde ile tanışır.


Film herkesin istediği her şey olabileceğini, toplumun konumlamasından farklı olarak hayallerin peşinden koşulabileceğini vurgulamaktadır. Judy'nin tren ile Zootopia'ya yolculuğu sahnesi bu noktada kırılımlardan biri diyebiliriz. Filmde aynı zamanda imkansız olarak görülen birçok konunun ihtimalleri üzerine konuşulması, farklı renklerin bir arada yaşayabileceği algısını göstermesi adına yaratıcı içerikler beslemekte. Tavşan ve tilkinin çok yakın iki dost olur hale gelmesi bunu göstermektedir. Basmakalıplardan, önyargılardan kurtularak farklı sonuçlar alınabileceği ve uyum noktasına da değinilmiş. Filmin ilk giriş sahnesinde aslan, tavşan ve kuzunun olmak istediklerini canlandırması sahnesi buna atıf yapmış. Animasyonların içerdikleri mesajlar ile her geçen gün daha öteye gitmesi yazma noktasında kendisini kaçınılmaz kılıyor. Kesinlikle izlenmesi gereken filmlerden biri diyerek finali Judy'nin yaptığı konuşma ile bitirebiliriz. İyi seyirler....


"Bu şehrin herkesin iyi anlaştığı ve herkesin her şey olabildiği bir yer olduğunu düşünmüştüm. Anlaşılan hayat, bir kamyon arkası yazısından daha karışık. Gerçek hayat karmaşık. Hepimizin sınırları var. Hepimiz hatalar yapıyoruz. Ama bardağa dolu tarafından bakın, çok ortak noktamız var. Ve birbirimizi daha iyi anlamaya çalıştıkça hepimiz daha özel olacağız. Denemeliyiz. Size yalvarıyorum: kim olursanız olun, dünyayı daha iyi bir yer yapmaya uğraşın. Kendinize bakın ve değişimin kendinizde başladığının farkına varın."












Yorumlar