CHASING MAVERICKS

Gerçek yaşamdan esinlenerek çekilmiş 2012 yapımı fimde, ünlü sörfçü Jay Moriarity'nin hayatı biyografik drama ile buluşarak seyirciye sunulmaktadır. Başrollerini başarılı oyunculuklarıyla Gerard Butler, Jonny Weston ve Elisabeth Shue paylaşmaktadır. IMDB puanı 7.2. Film ayrıca spor kategorisinde değerlendirilse de hikayenin sadece bundan ibaret olmadığı izlenildikten sonra anlaşılmaktadır.

Film, henüz küçükken dalgaların ölçümünü kendi kendine çıkarabilen Jay'in kayalıklarda kız arkadaşıyla oynarken kaza ile dalgalara sürüklenmesi ve tesadüf eseri orada sörf yapan Frosty tarafından kurtarılması ile başlar. Jay'in bu yeteneğini fark eden Frosty önce ilgilenmez davranır, ancak Jay'in sörfe olan ilgisi ve Frosty'nin onu çalıştırmasını istemesi üzerine zamanla Frosty ile olan ilişkileri onları Mavericks sularına götürecek ve Joy'un imkansızı başarma arzusu, sörf tarzı ve kişiliği onu efsanevi sörfçüye dönüştürecektir.



Film teknik olarak spor merkezli olması ile birlikte filmin senaristlerinin konunun felsefik boyutunu, bir sörfçünün sörfe ve hayata yönelik bakış açısını objektif sunması, filmin diğer sörf filmlerinden sıyrılarak farklılaşmasını sağlamış. Bu noktada filmin realiteyle de harmanlanarak yansımaları değer niteliğinde. Oyunculuklarda her ne kadar dublör odaklı gibi izlenim verse de sörfçü bakış açısını hem Gerard Butler hem Jonny Weston başarılı şekilde sergilemiş. Rolü itibariyle Jay'in kişiliğini bizlere olabildiğince aktarmaya çalışan Weston iyi bir iş çıkarmış.



Filmde vurgulanması gereken bir diğer konu ise, yer yer özlü sözlerin hayat ile sörf arasında bağlantısını anlamamızı sağlayan bölümler. Ben bu noktada filmin çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Birçoğumuz hayattaki anların çoğunu kaçırabiliriz ama onların anlamını bu ölçüde yansıtması sebebiyle film izleyenlerin bakış açılarında da bir farklılık yaratacaktır diye düşünüyorum. Bu özel bölümlerdeki konuşmalardan birkaçına değinelim; "İnsanın dört temel kaidesi vardır; fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal" " Korku sağlıklıdır, panik ölümcül." "Belalar dalga gibidir, eğer hayatında bir durgunluk varsa ve uzun zaman da geçtiyse, gelecek dalganın büyüdükleri anlamına gelir."




Kısaca toparlayacak olursak, Jay'in gerçek yaşamından uyarlanan bu film gerçekten izlemeye değer olmakla birlikte hayatın anlamını arayanlara yönelik diyebiliriz. Ayrıca soundtrack müziklerinden Greg Holden "I Need An Energy" filmin ruhunu bizlere güzel bir tat sunuyor, yazıyı okurken arka fon olarak kullanabilirsiniz. Filmin mottolarından biri olan "Live Like Jay" ile Jay'in filmden alınan cümlesiyle kapanışı yapalım... İyi seyirler!



"Bana göre hayattaki en önemli şey sahip olduklarının değerini bilmektir. Çünkü hayata bir kez geliriz. Uzun bir süremiz de yoktur, o yüzden tadını çıkarmaya bakın."





Yorumlar