POWDER



Victor Salva'nın hem senaryosunu hem de yönetmenliğini üstlendiği dram ve fantastik kategorisindeki 1995 yapımı filmin başrollerini Sean Patrick Flanery, Jeff Goldblum ve Mary Steenburgen paylaşmaktadır. IMDB puanı 6.5. Film senaryo ve sunulan karakter itibariyle insanlığa dair her ayrıntıyı sorgulatan nitelikte. 



Filmin senaryosu, annesine hamileyken yıldırım düşmesi sonucunda hayatta kalmayı başaran, beyaz, elektrik ve birtakım empatik, üstün zeka gibi farklı özelliği ile birlikte çevresindekilerle gelişecek olayları konu almaktadır. Pudra' nın kimsesi kalmayınca, onu evden taşıyarak okula başlatan ve onun özelliklerini keşfeden insanların yaşanan olayları algılayışları sergilenmektedir. 


Filmin konusunu ve ayrıntıları kısa tutarak film ile ilgili söyleyeceklerime detay vermek istiyorum. Film, senaryo itibariyle o yılın orijinal senaryo filmi olabilirdi. Ancak, adının çok fazla duyulmaması ve fark edilmemesi filmi arka plana atmış. Oyunculuk itibariyle hem görsel anlamda hem de karakteri yaşatması adına Sean Patrick gayet başarılı oyun sergilemiş, diğer oyuncuların da bunda payı büyük. Filmde dikkat çeken bir diğer nokta öğretmeni olan Donald karakterinin Pudra' yı en çok anlayan ve seyirciye onu daha iyi tanıtan karakter olması. Pudra ile konuşmasında Einstein'ın lafına atıf yaparak "Seni görünce, bir gün insanlığın teknolojiyi geçebileceğini umuyorum" demiş ve filmi başka bir noktaya taşımıştır. Filmde senaryo abartılmasa da yer yer gördüğümüz sevginin her şeyin kaynağı olduğu noktası çok temiz sunulmuş. İnsanlara dokunduğunda onların düşüncelerine ortak olması, empati kurması ile onlara yardımcı olan özelliği dikkatimi çeken bir diğer nokta oldu.

 

İnsana, düşüncelere dair çok fazla dip not bulunabilecek, empati konusunda daha fazla düşündürmeye itebilecek film diyebiliriz. Filmin kalitesi adının duyulmamış olmasına rağmen izleyenler tarafından hissedilecektir. Bu ayki yazıda keşfedilmemişi keşfetmenin verdiği mutlulukla eskiden yola çıktık. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle izlediğim iyi ki de izlemişim dediğim filmi siz de izlemelisiniz. Tavsiye için teşekkürler ve iyi seyirler !!!

Yorumlar