EXPERIMENT



Senaryo itibariyle sosyal rollere nasıl tepki verildiğine dair Stanford Üniversitesi'nde çalışma yürüten Zimbardo'nun deneyi üzerine kurgulanarak 2001 tarihinde Alman yapımı ile seyirci karşısına çıkmış ve birtakım düzenlemeleriyle 2010 yılında Amerikan yapımı uyarlaması yapılmıştır. Başrollerini Adrien Brody, Forest Whitaker gibi usta isimlerin paylaştığı bu filmin IMDB puanı 6.4. Film seçilen 26 kişinin deney için gardiyan ve tutuklu rollerinde deneye dahil olmalarını konu almaktadır.

2 hafta boyunca gardiyan ve mahkum olarak ikiye ayrılacak bir grubun hapishanede kuralların uygulanması ve buna uygun yaşanmasını konu alan filmde Brody karakteri mahkum, Whiteaker ise gardiyan rolünde. Deneyde olaylar birbirini tetikleyecek ve gardiyanların içselleştirmesiyle şiddet dozu artacaktır.  


Bir önceki versiyona göre film puan kaybetse de genel olarak akıcı ve oyunculukların filmi üstlendiği tarzda diyebiliriz. Alkışlanacak performanslarıyla Adrian Brody ve Fores Whitaker çok iyi iş çıkarmış. Kurgu itibariyle hassas yapısı, düşündürücü etkisi filmi izlenmesi gerekenler listesine taşıyor. Sinemanın aracı olarak bu deneyi seyirciye sunması büyük şans. Toplumun biçtikleri rolleri farkında olmadan sahiplenen kişilerin kontrolsüz yansımalarına şahit olunan film kesinlikle tavsiye edilir. Şimdiden iyi seyirler!!!




Yorumlar