FLIGHT PLAN




The Time Traveler's Wife, Red, Insurgent gibi filmlerin yanı sıra Lie to Me filmografisiyle bilinen Robert Schwentke'nin yönetmenliğini üstlendiği, 2005 yapımı filmin başrollerinde Oscar ödüllü Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean ve Marlene Lawston yer almakta. IMDB puanı 6.3. Film, Billy Ray, Terry Hayes ve Peter Dawling kaleminden gerilim tadında senaryosuyla seyirciyi her dakika şaşırtacak cinsten diyebiliriz. 


Berlin'de yaşayan jet mühendisi Kyle Pratt, eşinin vefat etmesi üzerine kızı ile New York'a dönmek için yola çıkar. Uçakla havalanmalarından birkaç saat sonra uyuyakalan Kyle, uyandığında kızını bulamaz. Uçağı seferber eden Kyle kızından yana hiçbir ize ulaşamaz, hatta uçağa binerken ismi bile yazılmamıştır. Mürettebatın hepsi şüpheli şekilde Kyle'ı sorgulamaya başlar, kız uçağa binmiş miydi? Uçakta olan kız nereye gitmiş olabilir? Kyle aklını yitiren bir kadın mı? Yoksa olayın perde arkasında başka bir durum mu var? Kyle yanında kızı olduğuna inandırmaya çalışırken olaylar ardı ardına gelişecektir.
Film adeta seyirciye senaryo yazma fırsatı sunuyor. Kyle'nin yaşadığı durum farklı senaryolardan ilerlese sonuç nasıl olurdu? Kyle karakteri ile filmi tam anlamıyla üstlenen Jodie Foster'ın performansı tam puan diyebiliriz. Film sahnelerinin çoğunluk uçakta geçmesi yönetmenin karakterlerde mimiklere, mikro ifadelere odaklandığını gösteriyor. 



Öte yandan film her haliyle dikkati, yargıları, ve kararları vurguluyor. Mürettebatın verdiği kararın etkileri, kadının kendini bir anda polisin yanında bulması, şüpheli konuşmalar gerçeği ararken toplum psikolojisi hakkında da doneler sunuyor. Gerilim tadında da olsa gizemli tarzı ile filmi izlerken keyif alacaksınız. Tavsiye edilir!



Yorumlar