STRANGER THAN FICTION


Yönetmenliğini Marc Forster'ın üstlendiği 2006 yapımı fantastik romantik filmin başrollerini Will Ferrell, Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal ve Dustin Hoffman paylaşmakta. IMDB puanı 6.3. Filmin isminden de yola çıkarak orijinal senaryosuyla kurgudan öte diyebileceğimiz bir film.


Filmin konusu, hayatı son derece sıkıcı ve monotonlaşmış vergi denetçisi Harold'ın bir gün yaptıklarını anlatan iç sesle karşılaşması ve bunun hayatını yazan bir yazar olduğunu fark etmesiyle başlar. Gittiği Edebiyat profesörü Jules Hilbert ile olayları derinlemesine tartışırlar ve romanın bir trajedi olduğunu kavrarlar. Kariyerinin doruklarında olan yazar Karen Eiffel en efsanevi trajedi kitabına imza atarken, Harold'ın yaşamının bu yazarın elinde olduğunu öğrenmesi ile olaylar gelişecektir. Konu trajedi olarak mı kalacaktır yoksa komediye dönecek midir?



Hikayeler içinde barındırdığı karakterleri olaya sürükler. Amaç kurguları karakterlerle gerçekleştirmektir. Bu filmde de farklılığı yaratan yazar ve karakterin içindeki yüzleşme kurgusallığı diyebiliriz. Filmin başlarında sıfır beklentisiz yapım olduğunu sezdiren akış, ikinci yarıdan itibaren örgüsel bağlamalarla anlamlandırılmış. Senaryoyu yazanı alkışlamak yerinde, filmi özgün senaryo kategorisine taşımayı başarmış. Filmdeki karakter kendi hayatının yazıldığını ve sonunda ne olacağını bilerek aşk, irade, hayatın anlamı gibi kavramlarla yüzleştirilmiş. Seyirciye filmin sonlarına doğru "Peki siz romanın sonunu değiştirmek ister miydiniz?" eleştirisini yöneltiyor. Oyunculuklara değinecek olursak hepsi rollerin hakkını vermiş diyebiliriz. Ancak iki karakter ki altını çizmek önemli; Dustin Hoffman ve Emma Thompson filmde etki bırakanlardan. Yorum itibariyle senaryo temelli beğendiğim filmi izlemenizi tavsiye ederim...

Yorumlar